radardekking van het windpark

Windpark Greenport Venlo is druk bezig met het verder ontwikkelen van het windpark. De eerste werkzaamheden hebben inmiddels plaatsgevonden, hierover hebben wij eerder bericht. We voorzien dat de grotere werkzaamheden, zoals aanleg van funderingen en wegen, in de zomer van 2021 zullen starten. Daarbij zullen we ons in eerste instantie toespitsen op het bouwen van acht turbines in plaats van negen, vanwege de radardekking voor Defensie.

Hoe zit dit?

Windturbines kunnen door hun vorm en het draaien van de rotor invloed hebben op de dekking van radarsystemen in het luchtruim achter de turbines. Een kleine verstoring is toegestaan, zolang de dekking ten minste 90% blijft. In een eerdere fase voldeed het park aan deze norm. Op basis daarvan zijn de turbines gekozen. Later bleek in een herberekening de dekking lager dan 90% bij plaatsing van negen turbines. Met acht turbines voldoet het park wel aan de norm van Defensie en daarvoor is ook een positieve verklaring afgegeven. Het gaat dan om een opstelling zonder turbine 2 (de tweede in de lijn geteld vanaf het noordwesten).

Vooruitblik

Windpark Greenport Venlo zoekt in samenwerking met de provincie Limburg en het ministerie van Defensie naar manieren om de dekking van de radar voor negen turbines ook te laten voldoen aan de norm. Daar is nog ongeveer een jaar de gelegenheid voor, omdat we daarna de negende turbine niet meer kunnen inpassen in het project. Met de negende turbine kunnen we dan zo veel mogelijk duurzame en schone energie opwekken. Zodra we hier meer duidelijkheid over hebben, zullen we daar natuurlijk over communiceren.

Over het windpark

Windpark Greenport Venlo wordt ontwikkeld op Greenport Venlo, een gebied dat bestaat uit bedrijventerreinen, natuurlandschappen en een zandwingebied. Het windpark bestaat uit zes turbines ten noorden van de A67 en drie turbines ten zuiden van de A67. Het windpark wordt ontwikkeld door Greenchoice, Windunie en het ABN Energy Transition Fund.

Ongeveer een half miljoen euro van de opbrengsten van het windpark is straks beschikbaar voor bewoners om projecten te ontwikkelen die de leefbaarheid en vitaliteit van de omgeving bevorderen. Daarnaast zijn vier van de negen molens beschikbaar voor financiƫle participatie.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws over Windpark Greenport Venlo? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief. Dat kan op de homepage.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.