Stand van zaken grondwerkzaamheden, inregeling en afwerking en proefbedrijf

Zoals eerder gemeld duurt het inregelen en de afwerking van de turbines langer dan verwacht. In dit nieuwsbericht leggen we uit hoe het nu zit met de grondwerkzaamheden, inregeling en afwerking, het proefbedrijf en wat dat precies inhoudt.

Door het natte weer heeft de aannemer van de grondwerkzaamheden het werk stilgelegd. Als gevolg zijn nog niet alle bouwwegen opgeruimd. Pas als de grond weer goed droog is, kunnen deze werkzaamheden weer opgepakt worden. Vanwege de weersvoorspellingen is de verwachting dat de werkzaamheden eind maart weer worden opgepakt.

Inregeling en afwerking

De situatie rondom de inregeling en afwerking van de turbines is nog hetzelfde als voor de jaarwisseling. Belangrijke aandachtspunten zijn de dataconnectie en de monitoring op afstand. Dit hangt samen met de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel en juiste materialen. Als de inregeling en afwerking gereed is, dan gaat het windpark in proefbedrijf.

Wat is proefbedrijf?

Proefbedrijf is vergelijkbaar met een testrit bij een kopen van een nieuwe auto. Je wilt zeker weten dat je krijgt wat je afgesproken hebt met de verkoper en daarom test je eerst de auto voordat je deze koopt. Die situatie is vergelijkbaar met een proefbedrijf bij een windpark.

Een proefbedrijf duurt tien dagen, mogelijk met een verlenging van vijf dagen. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Er moet namelijk wel genoeg wind zijn om aan te kunnen tonen dat de windturbines onder verschillende windcondities en zonder tussentijdse onderbrekingen naar verwachting presteren. Omdat nog niet alle testen die bij de bouw van de turbines horen succesvol afgerond zijn, kan de testrit ofwel het proefbedrijf nog niet worden uitgevoerd.

Stroom

Ondanks dat de windturbines nog niet helemaal gereed zijn, draaien ze wel vaker en ook langduriger. Met iedere omwenteling, wekken ze stroom op. Deze stroom wordt geleverd aan het elektriciteitsnet.

Geen reactie's

Geef een reactie